CV

10 tips til din CV-opsætning

Opskriften på den perfekte opsætning af et CV findes ikke. Det vigtige er, at du arbejder med opbygningen og sørger for, at det er overskueligt, logisk og med læsevenlig skrifttype.

Alle elementerne i dit CV-layout medvirker til at give et indtryk af dig, dine kvalifikationer og resultater. Læseren skal hurtigt kunne afkode indholdet – uden at skulle gætte eller selv skabe sammenhænge.

Hvilken skrifttype er bedst på mit CV?

Vælg en neutral, professionel font til dit CV og styr uden om svært læselige skrifttyper.

Tænk desuden på, at du ikke ved, om din modtager læser dit CV på skærmen eller printer det ud. Vælg derfor en såkaldt truetype-font, som altid ser pæn ud både på skærm og print – og uanset om din modtager har en PC eller Mac, fx Helvetica.

Hvis du har meget på dit CV eller ved, at dit CV skal læses på en skærm, kan det være en fordel at vælge en font uden seriffer – altså ’fødder’ på bogstaverne – da det kan forringe overskueligheden i din tekst.

Sort er en god farve til skriften, og en skriftstørrelse mellem punkt 10 og 13 er som regel passende.

Da du ofte ikke ved, hvor gammel læseren af dit CV er, fraråder vi brugen af fx emojis – det kan opfattes som useriøst.

For de fleste gælder det om at lade være med at bruge beskrivende billeder og grafik i dit CV. Brug kun effekter som fed skrift, kursiv eller understregning til at fremhæve særligt vigtige ting.

Hvor langt skal mit CV være?

Præcis hvor mange sider dit CV skal være, kan vi ikke give et entydigt svar på. Der er ingen regel for, hvor langt et CV skal være, men mellem 1-4 A4-sider er dog en passende længde for de fleste.

Det vigtigste er, at alle informationer er relevante for det konkrete job, du søger.

CV med eller uden billede?

Om du skal have et foto på dit CV, vælger du selv. Holdninger til et CV med eller uden billede går begge veje. Men som udgangspunkt kan det være en fin detalje, da der i rekrutteringsprocessen lægges vægt på førstehåndsindtrykket.

Til dit CV er det vigtigt, at du vælger et billede, som ser professionelt ud. Brug ikke det gode billede fra Tunesien, hvor du sidder på en kamelryg eller billedet fra moster Odas fødselsdag med vinglas i baggrunden.

Indsætter du et billede, er det i CV’et og ikke i ansøgningen, det skal indsættes.

Skal mit CV følge en tidslinje?

Det, du skriver i dit CV, skal være det, der falder til din fordel. Skriv årstal, hvis du har lange ansættelser bag dig, og det ene job har fulgt det andet. Skriv eventuelt måneder på – fx november 2017 til februar 2020 – hvis du ikke har så meget på dit CV, flere kortere ansættelser og hvis du vil vise, at du ikke har haft huller i dit CV.

Skal min alder på CV'et?

Du skal skrive din alder på dit CV, uanset hvilken alder du har. Det er en god oplysning for læseren, der skal vurdere, om du passer ind i afdelingen. Gør du det, viser du også, at du står ved den. Og det er et godt signal.

Hvilket format skal jeg vælge?

Det er altid relevant med god navngivning af dokumenter, og det skal naturligvis også tilpasses til den stilling, der søges.

Det kan være en god idé at arbejde med CV’et i Word og få udarbejdet en flot opsætning her. Du bør dog aldrig sende dit CV i Word-format, da du risikerer, at din formatering forsvinder, når det ankommer hos din læser.

Det en god ide at gemme og sende dit CV som PDF, da du derved sikrer, at alting står som på din egen skærm.

Skal jeg tilføje referencer?

Du behøver ikke skrive navne og telefonnummer på dine referencer i dit CV. Det kan være tilstrækkeligt, at du skriver, at du har referencer, hvis det bliver aktuelt.

Hvis du allerede har referencer og har ’advaret’ dem om, at en kommende arbejdsgiver kan ringe og spørge om dig, er det ikke forkert at skrive dem på dit CV. I så fald – skriv navne, titler og telefonnumre nederst i dit CV.

Hvilket sprog skal jeg skrive ansøgningen på?

Ansøgningen skal altid skrives på det sprog, jobannoncen er skrevet på.

Hvor langt skal jeg gå tilbage i mit CV?

Præcis hvor langt tilbage du skal gå tilbage med dit CV, kan være lidt svært at sige. Hvis du har noget relevant for jobbet i din baggrund, kan det være en fordel, at du skriver det med.

Hvis du opstiller dit CV kronologisk med de nyeste erfaringer øverst og ikke efter kompetencer, kan du fjerne folkeskole og gymnasiet fra dit CV, når du har været 3 år+ på arbejdsmarkedet og samle dine første job i en kort sætning som fx ’1996-2000: Diverse studiejob’.

Skiller noget fra din fortid sig ud og har en relation til jobbet – fx at du skrev 2.g.-opgave om netop det, jobbet handler om – så kan du med fordel tage det med.

Download gratis CV-skabelon

Brug vores CV-eksempel til at lave dit udkast med dine egne data. Skabelonen viser et overskueligt, klassisk CV, der indeholder det, du behøver – et hurtigt overblik uden kreativ opsætning. Dit CV skal kunne fungere både som online CV og på print, og vores gratis CV-skabelon fungerer til begge dele.